Mi minősül személyes adatnak?

Mi az adatkezelés?

Mi az adatfeldolgozás?

Az adatkezelés és adatfeldolgozás fogalmait érdemes egymástól világosan elkülönítenünk. Az adatfeldolgozás fogalmát szintén az Infotv. határozza meg a következőképpen: „az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve hogy a technikai feladatot az adatokon végzik.”

Az adatfeldolgozás elkülönítésének gyakorlati jelentősége abban áll, hogy a contact center-ek, direkt marketing tevékenységet végző vagy promóciókat lebonyolító reklámügynökségek jellemzően megbízás alapján dolgoznak (vagyis az adatkezelő megbízásából, akinek érdekében a reklámhívásokat kezdeményezik, személyes adatokat rögzítik, nyereményeket kézbesítik), és így a reklámügynökségek e tevékenységük ellátása kapcsán adatfeldolgozónak minősülnek a törvény alapján.

A törvény értelmében az adatfeldolgozó további adatfeldolgozót is igénybe vehet. Azaz a reklámügynökség – ha ő is megbízás alapján dolgozik – akkor nincs akadálya, hogy további céget vegyen igénybe az adatfeldolgozásra. A gyakorlatban a reklámügynökségek is igénybe vesznek pl. honlap fejlesztőt, akik begyűjtik a regisztrálók adatait, vagy DM levél kiküldőt, akik megismerik a címzettek adatait, és ezáltal ők is adatfeldolgozóvá válnak.

Az adatkezelés bejelentése során valamint az egyéb adatkezelési tájékoztató dokumentumokban adatfeldolgozóként valamennyi e minőségben eljáró céget, személyt szükséges feltüntetni.

Ki az adatkezelő?

Írásbeli szerződést kell kötnie az adatkezelőnek és az adatfeldolgozónak?

Mit tartalmaz és miért kell az adatvédelmi tájékoztató?

Az adatkezelés során kért tájékoztatásról

Mire érdemes figyelni adatbázis vásárlásakor?

Mikor kell bejelenteni az adatkezelést?

Milyen adatkezelésre nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

Mi az adatkezelési nyilvántartási szám? Hol kell használni?

Hogyan kell bejelenteni az adatkezelést?

Van-e díja a bejelentésnek?

Be kell-e jelenteni az adatváltozást?

Hány bejelentést kell megtenni?

Mikor nem kell bejelenteni az adatkezelést?

Cookie használatára vonatkozó tájékoztatás

Mire ügyelj az adatkezelés kapcsán?