Adatvédelem

Mi az adatkezelési nyilvántartási szám? Hol kell használni?

Minden adatkezelő – amennyiben a bejelentett adatkezelése megfelel a jogszabályi előírásoknak – kap egy adatvédelmi nyilvántartási számot. Ez a szám az adatkezelés nyilvántartásba vételéről kiállított határozatból ismerhető meg.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által vezetett adatvédelmi nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet és az adatvédelmi azonosító szám alapján rákereshet az adott adatkezelésre.

Az adatkezelési nyilvántartási számot fel kell tüntetni minden olyan esetben, ahol az adatkezelésre történik utalás. Így pl. egy webáruház esetén a weboldalon elhelyezett adatvédelmi tájékoztatóban vagy esetleg az általános szerződési feltételek között a céges adatoknál, egy nyereményjáték esetén szokásosan a játékszabályzatban.

Amennyiben a hatóság a 8 napos határidőn belül az adatkezelési nyilvántartási számot nem adta ki, ez nem akadálya az adatkezelés megkezdésének. Ebben az esetben a nyilvántartási szám helyén a „folyamatban”, „nyilvántartásba vétel alatt” vagy bármely hasonló utalás helyezhető el.