Direkt marketing

Engedély nélküli is megkereshetek valakit telefonon vagy postai úton reklámajánlattal?

Telefonos megkeresés, illetve postai címzett reklám esetén a törvény lehetővé teszi, hogy külön előzetes engedély nélkül is megkeressünk személyeket. Ilyenkor szigorú feltételei vannak, hogy milyen nyilvános adatbázisokból lehet telefonszám vagy lakcím adatbázist építeni, illetve milyen feltételekkel. Tele-marketing esetén feltétel, hogy élőbeszédes megkeresés legyen, és ne emberi beavatkozás nélküli, automatizált hívórendszeren keresztül történő (ez utóbbi esetben ugyanis kell a címzett előzetes hozzájárulása). Amennyiben tehát az adatbázis építés megfelel a feltételeknek, úgy elvileg jogszerűen kereshetünk meg természetes személyeket telefonon és postai levélben, még akkor is, ha ehhez nem adták előzetes hozzájárulásukat.

Bárkinek joga van arra, hogy a telefonszámát titkosítsa, vagy a nyilvános lakcím adatbázis kapcsán úgy nyilatkozzon, hogy az ő lakcím adatait nem használhatják fel direkt marketing megkeresés céljából történő adatbázis építéshez. Ilyen esetben tehát nem küldhetünk postai címzett reklámüzenetet, illetve – titkosított telefonszám esetén – telefonos megkeresést sem ezen személyek részére.

Ha nem titkosította az illető a számát, vagy egyébként a lakcíme kapcsán nem tiltotta meg a megkeresést, úgy természetesen bármikor lehetősége van arra, hogy jelezze azt a szándékát, hogy a jövőben nem szeretné, ha ismételten megkeresnék (akár telefonon, akár postai levélben).