Internet / Gyermekzár

Hogyan állíthatom be a gyermekzárat a számítógépemen?

Ha a család közösen használja a számítógépet, javasolt kialakítani külön bejelentkező felületet a gyermekek számára és egy külön jelszóval védett felületet a szülőknek. A gyermekek számára kialakított felületen az internetes böngészőben, illetve a gyermekvédelmi szoftverek segítségével be lehet állítani a gyermekek korának megfelelő védelmi szintet. Ha a gyerekek már önállóan, saját gépeiken interneteznek, akkor a fentieken túlmenően már célszerű eleve a számítógép operációs rendszerében beállítani a „gyermekvédő programokat”, alkalmazásokat.

🔗 közvetlen hivatkozás
Hogyan állíthatom be tévékészülékemen a gyermekzárat?

A modern tévékészülékek, illetve a digitális adások vételéhez szükséges jelátalakítók (set-top-boxok) ma már több lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyerekek csak azokhoz a csatornákhoz, műsorokhoz jussanak hozzá, amelyeket mi is szeretnénk. Arról, hogy hogyan lehet beállítani a gyermekvédő zárakat, a legegyszerűbben a használati útmutatókból tájékozódhat, de informálódhat

Új készülék vásárlásakor az eladónál vagy kábeltévé-szolgáltatójánál is. A gyermekvédelmi zár néhány egyszerű lépésben aktiválható a tévé vagy a set-top-box távirányítójával.

🔗 közvetlen hivatkozás
Hogyan fog találkozni gyermekem a tiltással TV készüléken?

Ha a gyermek a letiltott csatornára szeretne kapcsolni, a műsor csak akkor jelenik meg, ha beüti a korábban, a gyermekzár beállítása során Ön által megadott kódot. Arra is van mód, hogy a tévén található nyomógombokat tiltsuk le, így a távirányító nélkül a televízió be sem kapcsolható, és csatorna sem választható.

🔗 közvetlen hivatkozás
Hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket a kritikus médiatartalmaktól?

Javasolt az egyes készülékekbe beépített gyermekvédelmi beállítások alkalmazása, illetve számítógépek esetén a megfelelő szűrőprogramok telepítése. A gyermekvédelmi beállításokkal kapcsolatos funkciókról a készülékeke használati útmutatójában találhat részletesebb tájékoztatást.

🔗 közvetlen hivatkozás
Milyen szűrőprogramokat tudok a számítógépre telepíteni?

Napjainkban rendelkezésre állnak különböző szűrőprogramok, melyekkel blokkolni lehet az egyes internetes tartalmak elérését, a háttérben képesek figyelni a csevegő oldala használatát, illetve szükség esetén blokkolni is tudják az adott oldalt. Természetesen a böngésző programokban is megtalálhatóak a gyermekvédelmi beállítások, melyek beállításával megelőzhetjük, hogy gyermekünk felnőtt oldalakat látogathasson.

Az otthoni netkapcsolatot szétosztó hálózati eszközök, routerek is beállíthatók úgy, hogy azok egyáltalán ne kapcsolódhassanak a károsnak tartott honlapokhoz. Az asztali gépeken kívül gondoljon a táblagépek, notebookok biztonsági beállításaira is!

🔗 közvetlen hivatkozás
Mit tehetek okostelefon vagy táblagép esetén?

A mai okos telefonokra és táblagépekre is megtalálhatók az ingyenes szűrőprogramok. A telepítést végezheti Ön is, de lehetőség van arra, hogy a mobilszolgáltatók a háttérből végezze el a kívánt beállításokat. A szolgáltatás lemondására csak ügyfélkódos azonosítás után van lehetőség, így elkerülhető, hogy gyermeke az Ön tudta nélkül oldja fel a tiltást.

🔗 közvetlen hivatkozás