Szerzői jogok

Felhasználhatom-e mondjuk rajzfilm vagy animáció közismert karakterét a reklámomban?

Attól függ, hogy a felhasznált megjelenítés mikori, hiszen ha rajzot vagy filmfelvételt használok fel, az még lehet engedélyköteles. Azonban ha a rajzot vagy a filmfelvételt magam készítem az adott karakterekről, az teljesen jogszerű, hiszen ezek a figurák már a közkincs részét képezik, az őket illető szerzői jogi védelem ideje letelt.

Ezt az időt a szerző halálát követő év első napjától számított hetven évben állapítja meg a törvény. Így szabadon felhasználhatóak például Beethoven vagy Liszt klasszikusai, ugyanakkor az előadói, illetve a hangfelvétel-előállítói jogok még lehet, hogy élnek.

Külföldi szerzők műveire nem feltétlenül ez a szabályozás érvényes. A közkincs („public domain”) intézményét ugyan a legtöbb állam szerzői joga ismeri (az EU területén belül ugyanaz érvényesül, mint itthon – élethossz + 70 év), de a védelmi idő hossza nemzeti szabályozásonként eltérő lehet. Az Egyesült Államokban például a szerző halálától számított 50 év a védelmi idő, de egy 1998-as törvénnyel a nagy hollywoodi cégek tulajdonában lévő szerzői jogokra vonatkozó védelmet meghosszabbították 2019-ig (így nem tartozik közkincsbe még pl. Miki Egér vagy Superman karaktere sem).