Ki minősül szerzőnek?

Mire nem terjed ki a szerzői jogi törvény tárgyi hatálya?

Vajon szerzői jogi védelem alatt áll- e a művem ha én egy zeneszámot feldolgozok, vagy egy filmet újra adaptálok, esetleg egy könyvet magyarra fordítok?

Mi minősül (szerzői jogilag) védett műnek?

Mit tehetek abban az esetben, ha az engedélyem nélkül használják fel a művemet (pl. a zenémet, filmemet YouTube-ra feltöltik)?

„Eladhatom” a zenémet egy reklámfilmhez és ha igen, milyen jogokra számíthatok?

Amennyiben nem csupán az adott zenemű szerzője vagy, hanem az előadója, illetve az arról készült hangfelvétel előállítója is, minden további nélkül. Ez esetben felhasználási szerződés köttetik az adott reklámcéggel, amely felhasználásért (pl. a reklámban történő lejátszásért) díjazás jár a szerző részére.

Amennyiben viszont e háromból valamelyik munkát már másik személy jegyzi, neki ugyanúgy lehetnek jogosultságai (előadói vagy hangfelvétel-előállítói teljesítményük tekintetében) a zeneművel kapcsolatban. A hangfelvétel-előállító mellett a hangfelvételt kiadó szervezetnek (lemezkiadónak) is lehetnek jogai (amely kettő nem ritkán elkülönül egymástól), így tőlük is külön engedély szerzése szükséges.

Felhasználhatom-e más zeneművét a reklámomban?

Felhasználhatom-e más fotóját/videóját a reklámomban?

Felhasználhatom-e mondjuk rajzfilm vagy animáció közismert karakterét a reklámomban?

A védelmi idő alatt mikor nem szükséges a szerző hozzájárulását kérni a művének a felhasználásához?

Készíthetek-e képet az Országgyűlés vagy a Budai Vár előtt, esetleg Mátyás Király szobrával anélkül, hogy ehhez kérném a mű alkotójának az engedélyét?

A reklámozó hogyan juthat hozzá a reklámhoz fűződő vagyoni jogokhoz?

Köthet-e egy író a kiadóval olyan felhasználási szerződést, melyben a felek abban állapodnak meg, hogy a kiadó felhasználási engedélyt kap az írónak a jövőben létrejövő műveire?

Jogosult-e a könyvkiadó engedélyt adni-e egy előadónak arra vonatkozóan, hogy nyilvános előadást tartson a könyvről például könyvbemutatót, anélkül, hogy abban a szerző belegyezett volna?